Parcelace pozemků

Naplánování území


Jak rozparcelovat?

Jste investor a máte pozemek, který plánujete zastavět. Nejste si jistý jak to udělat. Pro tyto případy připravujeme zástavbový plán, který řeší způsob zastavění. . Je to předprojektová část dokumentace dokládající koncepční, tvarové/hmotové, materiálové a provozní řešení staveb, objektů nebo zařízení umístěných na pozemku. Popřípadě souboru staveb, jejímž smyslem a účelem je vzájemné ujasnění si záměrů stavebního programu.  Mezi klientem a architektem/inženýrem dochází k ověření proveditelnosti stavebního programu ve zvoleném území.

Parcelace slouží nejenom k ujasnění investičního záměru

Je tím nejdůležitějším a rozhodujícím, co určuje úspěch celé stavební akce. Je to ta nejožehavější část projektování, protože její kvalitativní obsah je velmi obtížně měřitelný, laikem nesnadno rozpoznatelný a ještě hůře zhodnotitelný. Vzhledem k tomu, že v naprosté většině stavebních akcí, které si stavebnící naplánují sami, dochází v pozdější části výstavby k nevratitelným stavům. Dochází k mylným představám klientů o umístění staveb. Od toho se též odvíjí snaha tuto fázi nejen obsahově degradovat, její význam bagatelizovat a tvůrčí proces ignorovat, ale též snaha ji finančně zcela obejít. Situace se má dnes totiž tak, že nezodpovědný projektant Vám nabídne zpracování architektonické studie za pakatel. Stavební firma dokonce zadarmo.

Řeší vztah stavby domu vůči pozemku a okolí

Pokud tuto projektovou fázi přeskočíme, tak již nikdy neovlivníme to, jaká část z  pozemku nám zbude k užitku, ani to, jak vhodně bude korespondovat náš život v domě se svým okolím. Stavební úřad totiž vůbec nezajímá, kde chceme mít vchod, kde terasu. Kde budou stromy, kde skleník, kde ohniště, kde mrkev a jahody, kde sušák prádla a houpačku pro děti.

Investiční náklad

Již ze zastavovacího plánu orientačně zjistíme výši investičních nákladů, Plošné ukazatele navázané na agregované ceníky poměrně přesně stanoví finanční náklady. 

Zastavovací plán

je komplexní urbanisticko - architektonický návrh, který stanovuje základní tvarové, provedení staveb, plochy v území jako komunikace, chodníky, umístění vjezdů, vstupů, odvodnění, osvětlení veřejných prostor, svoz komunálního odpadu, přístupy a nástupní plochy pro hasiče, integrovaný záchranný systém, výsadba zeleně, zatravněné plochy, cyklistické stezky, odpočinková místa, parkové a zahradní úpravy. Představme si zastavovací plán jako zhmotnění představ a ideí investora, které jsou konfrontovány s možnostmi konkrétního prostoru nebo pozemku.  Je to výchozí podklad pro plánování jakékoli další stavební činnosti.

Nejpoužívanější podoba zastavovacího plánu je v měřítku M 1:500 a M 1:1000. V této podobě zahrnuje:

  • Situační výkres zastavovací
  • Situační výkres dopravního napojení
  • Situační výkres - generel zeleně
  • Situační výkres infrastruktury vodohiospodářské
  • Situační výkres liniových staveb
  • Textovou část
  • Vizualizaci

Další formy zastavovacího plánu mohou zahrnovat hmotovou studii nebo studii proveditelnosti. Pokud máte konkrétní záměr, který potřebujete naplánovat, naše spolupráce může být klíčovým krokem k úspěšné realizaci vašich představ.

Dotazy k produktu, ceník, pro bližší informace nás kontaktujte:

Řádky označené * jsou povinné