PROČ PILOTY A ZALOŽENÍ STAVBY NA PILOTÁCH ?

PILOTY
PILOTY PRO ZALOŽENÍ STAVBY

PROČ PILOTY?

Piloty a takový způsob založení stavby. Stojí to za to?

Složité základové poměry někdy nedávají na vybranou. Geologické podloží, které není ve všech částech stavby stejnorodé a navíc málo únosné zpravidla neumožnuje moc variant založení stavby.

Hydrogeologický průzkum

Hydrogeologický průzkum staveniště nebo také inženýrsko geologický průzkum (IGP) je prvotním podkladem pro stanovení způsobu založení stavby. Ten stanoví geologický profil podloží a to hned v několika místech, kde je stavbou podloží nejvíce zatíženo. Vychází se zde z předpokladu, kde bude stavby umístěna a je tudíž potřebné znát její předpokládané umístění. To zpravidla vychází z architektonické studie, kde je její nedílnou součástí i situační výkres či zastavovací plán. Hydrogeologický průzkum zkoumá podloží vrtanými, kopanými sondami nebo dynamickou penetrací. Každý ze způsobů má své výhody i nevýhody a taktéž své cenové náklady. IGP průzkum vyhodnotí vzorky jednotlivých půdních vrstev a stanoví hodnoty únosnosti zeminy v jednotlivých hloubkách podloží. V neposlední řadě je taktéž podstatná informace, zda se na pozemku nachází podzemní voda a v jaké hloubce podzemí se ustálí a na jaké výškové hladině. Všechny sondy průzkumu i vzorky podzemní vody jsou následně nejen vyhodnoceny, ale určena jeich prostorová souřadnice x,y,z.

Návrh založení stavby

Návrh spočívá ve správném a pravidelném rozložení sil působících na základové podloží, které je dobře únosné. Zpravidla se jedná o kombinaci základového nosníku, který je podpírán piloty. Základový nosník se zpravidla dělá do zámrzné hloubky a hlava piloty nese spodní hranu základového pasu. Rozmístění pilot pak závisí na únosnosti podloží, respektive kde mají piloty dno, do jaké vrstvy podloží jsou opřeny či vetknuty.